Podudzie z kurczaka w złotym cieście

Składniki:

  •     10 x podudzie z kurczaka
  •     1 drobno posiekana cebulka
  •     2 jajka
  •     1 szklanka tartego żółtego sera
  •     ½ szklanki mleka
  •     1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •     sól, pieprz, ulubione zioła
  •     olej

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na połowę.
Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, odłożyć.
Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę zmiksować.
W tak przygotowanym cieście moczyć obrumienione porcje mięsa, obtoczyć w tartej bułce.
Tak przygotowane udka smażyć na złoty kolor i podawać z dodatkiem warzyw z wody i innymi ulubionymi dodatkami.


Aromatyczna zupa z kurczakiem

Składniki:

  •     1 marchewka
  •     1 pietruszka
  •     pierś z kurczaka (250g)
  •     125g jogurtu naturalnego
  •     100g makaronu (najlepiej razowego)
  •     kostka rosołowa drobiowa
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     szczypta ziół prowansalskich
  •     sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Mięso pokroić w paski, a marchewkę i pietruszkę w kostkę.
Zagotować 1 l wody, włożyć mięso i warzywa. Gotować 15 min na małym ogniu, dodać kostkę rosołową i gotować jeszcze chwilę. Jogurt rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka z zupą, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę, ewentualnie posypać posiekana natką.


Sałatka z kurczakiem curry

Składniki:

  •     1 szklanka ryżu
  •     1 szt. piersi z kurczaka
  •     1 puszka kukurydzy
  •     1 strąk papryki żółtej (mały)
  •     1 strąk papryki czerwonej (mały)
  •     1 strąk papryki zielonej (mały)

Sos jogurtowo-pomarańczowy:

  •     1 kubeczek jogurt naturalny
  •     2-3 łyżki majonezu
  •     1 szt. pomarańczy
  •     1 łyżeczka soku z cytryny
  •     sól i pieprz

Wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny i pokrojoną pomarańczę, na koniec dodać sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryż należy ugotować z odrobiną soli i ostudzić. Piersi z kurczaka ugotować z dodatkiem vegety i sporej ilości curry, ostudzić i pokroić w kostkę.  Wymieszać ryż z kurczakiem i dodać osączona kukurydze.
Paprykę pokroić i dodać do sałatki. Polewać sosem bezpośrednio przed jedzeniem.


Kurczak nadziewany

Składniki:

  •     1 cały kurczak
  •     200g mięsa mielonego
  •     50g suchej bułki
  •     2 jaja
  •     1 cebula
  •     30g marchwi
  •     40g margaryny
  •     sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Posypać sola i natrzeć majerankiem.
Do mięsa mielonego dodać namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta bułkę, jaja, pokrojono drobno cebulę i utarta marchew. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Tak przygotowana masą napełnić kurczaka, zaszyć go lub spiąć szpilkami.
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 C przez ok. 30 minut w folii aluminiowej lub na blaszce, od czasu do czasu polewając woda z tłuszczem.

Podawać w całości na półmisku z ziemniakami i warzywami.


Kurczak w piwie

Składniki:

  •     1 kurczak
  •     1 piwo w butelce
  •     przyprawa do kurczaka
  •     papryka słodka
  •     papryka ostra
  •     12-14 średnich kartofli
  •     4 nie za duże cebulki
  •     1 papryka czerwona
  •     cała główka czosnku
  •     1 jabłko

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i odciąć szyje. Po odcięciu szyi kurczakowi w środek kurczaka wkładamy butelkę z piwem i nacieramy kurczaka przyprawami.
Następnie kładziemy kurczaka na głęboką blachę.
Kolejnym krokiem jest obranie kartofli z łupinek, oczyszczenie papryki i obranie czosnku i przekrojenie jabłka na pół.
Następnie dookoła kurczaka układamy kartofle(surowe),jabłko i kroimy cały czosnek dookoła kurczaka.
Kurczaka robimy na ostro.
Wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy go 65-75 min, aż będzie miękki w środku i upieczony.